5 tips för att välja ett bra lån

Lånade pengar kan användas för att finansiera oförutsedda utgifter eller något du länge gått och drömt om men inte kan bekosta på egen hand. Emellertid är det viktigt att sörja för att det lån du tar ut är bra i förhållande till ränta och villkor. I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa tips för att säkra ett bra lån.

 

Lånemarknaden växer i en rekordsnabb fart och numera finns det en uppsjö av långivare att välja mellan för svenska konsumenter. Utbudet av små lån, såsom sms lån, är större än någonsin, vilket kan vara överväldigande för den som är i behov av ett lån. Med våra handfasta tips hoppas vi dock kunna underlätta sökandet för dig.

  • Identifiera vilken slags lån du önskar

Först och främst är det förnuftigt att kartlägga dina behov. Det blir betydligt lättare för dig att hitta ett lån om du vet vilka alternativ som finns tillgängliga. Det erbjuds nämligen en rad olika lån därute, men man brukar dela upp dem i två kategorier: lån med och utan säkerhet. Bekanta dig med dessa typer, samt vilka olika lån som faller inom respektive kategori. Identifiera därefter vilken slags lån det är du är ute efter – behöver du ett konsumtionslån för att bekosta inredning till hemmakontoret, eller kanske ett större lån med säkerhet för att köpa en ny bil?

  • Bestäm lånebelopp och håll dig till det

Härnäst bör du slå fast vilket belopp du önskar låna. Det är nämligen lätt hänt att man lånar mer än man är i behov av när man väl är igång. Men kom ihåg att alla lån ska återbetalas med ränta och eventuella avgifter. Om du inte har de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att återbetala lånet i tid tillkommer dessutom extra avgifter. Därav vikten av att aldrig låna mer än du faktiskt är i behov av, vare sig pengarna ska användas för att finansiera din start-up eller för att täcka ett tandläkarbesök.

  • Jämför utbudet med en låneförmedlare

Nu kan du påbörja själva lånesökandet. Som vi redan nämnt finns det ett flertal alternativ att välja mellan när det gäller lån. Lånemarknaden är under ständig tillväxt och det poppar upp nya långivare nästan dagligen. För att välja rätt lån föreslår vi således att du skaffar dig en överblick över utbudet med hjälp av en låneförmedlare. Med hjälp av en låneförmedlare kan du nämligen väga olika lån mot varandra och på så sätt hitta det bästa erbjudandet.

  • Se över den effektiva räntan

Innan du tecknar ett låneavtal är det viktigt att du ser över lånets effektiva ränta. Den effektiva räntan avser alltså totalkostnaden för lånet (lånebelopp, ränta och avgifter) och är således det belopp du ska betala inom satt löptid. Ju lägre effektiv ränta, desto bättre. Men kom ihåg att det inte uteslutande är en låg ränta som kännetecknar ett bra lån. Andra faktorer spelar också roll, såsom villkoren.

  • Sov på det

Slutligen vill vi slå ett slag för att sova på det innan du tar ett beslut. Det vill säga att du väntar ett dygn innan du tecknar ett låneavtal. Annars finns det en risk för att du gör något spontant som du sedan kommer ångra.